Regeneracija je započela sa sustavnim i organiziranim sakupljanjem tekstilnog otpada te njegovom reciklažom 2012. godine. Te godine, a posebno u narednim godinama s povećanim prikupljenim količinama i uzimajući u obzir činjenicu da je stupanj iskorištenja rabljene odjeće moguće povećati uz kvalitetnije sortiranje, uočili smo mogućnost i potrebu da na takve poslove zaposlimo radnike sa smanjenom radnom sposobnošću, a njihov doprinos u cijelom proizvodnom procesu smatramo izuzetno važnim.

Humana Nova je također organizacija, odnosno socijalna zadruga koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih isključenih osoba, a djelatnost prikupljanja tekstilnog otpada i njegova ponovna upotreba povezuje ju s Regeneracijom kroz višegodišnju suradnju, na način da se sav prikupljeni tekstil koji Humana ne može iskoristiti, isporučuje Regeneraciji te se na taj način zajedničkim djelovanjem doprinosi ciljevima zaštite okoliša, socijanog poduzetništva, tolerancije, a što je najvažnije ekonomskoj održivosti poslovanja, a navedeni se ciljevi mogu prevesti i na Globalne ciljeve održivog razvoja UN-a.

Drago nam je da je Humana Nova, koja se bavi prikupljanjem tekstilnog otpada i njegovom ponovnom upotrebom kroz proizvodnju i prodaju inovativnih proizvoda, prepoznala model i često u svojim izlaganjima ističe Regeneraciju kao najbolje rješenje nakon iscrpljivanja mogućnosti viših razina recikliranja, odnosno da postoji mogućnost reciklaže neupotrebljivog tekstilnog otpada kroz dobivanje vlakana za daljnju proizvodnju, a što je jedna od osnovnih djelatnosti Regeneracije.

Količine tekstilnog otpada rastu, nedostatak radne snage, a pogotovo one sa smanjenom radnom sposobnošću je evidentan, a Humana je specijalizirana za zapošljavanje ovakvog profila ljudi koji teško nalaze svoje mjesto na tržištu rada. Tako su navedeni problemi i sporadična suradnja između dvije tvrtke iznjedrili ideje i rješenja koji bi međusobni poslovni odnos mogli dići na jednu višu razinu, odnosno stvoriti jednu vrstu partnerskog odnosa između dva subjekta. Dio pripremne faze tekstilnog otpada za recikliranje preseljen je u Humanu Novu, što će omogućiti dodatno zapošljavanje u toj tvrtki, a Regeneracija će ovaj projekt podržati otkupom tako pripremljenog tekstila. Ovo je prilika za zapošljavanje dodatnih radnika u Humani, a dio onih sa smanjenom radnom sposobnošću, koji su taj posao radili u Regeneraciji, zadržat će se kroz prilagodbu proizvodnog procesa koji će omogućiti zadržavanje tih radnika i za koje svakako postoji potreba.

Naravno, dugoročnost ovakve suradnje prvenstveno ovisi o uspješnosti razvoja sustava prikupljanja i odvajanja tekstilnog otpada, a što će snažnije, nadamo se, biti podržano i od mjerodavnih institucija.

Kada govorimo o nekim od globalnih ciljeva kao što su održivi gradovi i održive zajednice, smanjenje nejednakosti, ove ideje svakako doprinose njima. Za potpunu ekonomsku održivost takvog poslovanja nužno je uključivanje i suradnja poslovnih subjekata na svim razinama i smatramo da su Regeneracija i Humana pokazale dobar primjer zajedničkog djelovanja u ostvarenju navedenih ciljeva.

 

DSC 0228-001 Usitnjeni tekstil sirovina